Din nou despre Codex alimentarius

Ce este codexul?

paul-anthony-taylor-despre-cosmarul-numit-codex-alimentarius-11282

instrumente-ale-crearii-guvernului-mondial-partea-1-banca-mondiala

documentare-celebre-%E2%80%9Cviitorul-alimentatiei%E2%80%9D-subtitrare-in-limba-romana-si-o-analiza-a-sa-un-excelent-film-despre-revolutia-verde-si-controlul-elitelor-asupra-hranei

Citeva repere:

a. ONU a creat Comisia Codex Alimentarius (sau Codex) in 1963 prin intermediul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru a promova controlul alimentelor si practicile corecte in comertul global cu alimente. Comisia Codex Alimentarius este o organizatie inter-guvernamentala cu 170 tari membre. Comisia coordoneaza activitatea unor organizatii guvernamentale si ne-guvernamentale (ONG-uri) in ceea ce priveste standardele alimentare. Majoritatea ONG-urilor internationale participante la intrunirile Codex-ului reprezinta corporatii trans-nationale. Organizatiile ne-guvernamentale au statut de observatori dar nu au drept de vot.

b. Codex-ul a devenit principala organizatie internationala care stabileste standardele in comertul global cu alimente si este gazduit de sediul central al OAA din Roma.

Codexul mai cuprinde 30 de comitete si organizatii inter-guvernamentale gazduite de diferite tari, fiecare ocupindu-se de aspecte specifice ale productiei de alimente, de la brinzeturi, cereale, produse din carne, mincare organica, alimente modificate genetic (GM), aditivi alimentari, suplimente alimentare, pesticide etc. pina la igiena alimentelor.

c. Cele aproximativ 300 de reguli si standarde ale Codex-ului sunt utilizate de tarile membre ca o baza a legilor lor regionale si nationale, precum si de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) ca punct de plecare pentru reglarea disputelor legate de comertul international. Codex-ul adopta deciziile prin vot al delegatilor guvernamentali prezenti la intruniri. Prezidiul poate sa anuleze orice decizie iar ONG-urile pot sa influenteze hotaririle luate dar nu au drept de vot. Cele mai multe decizii adoptate de Codex sunt deja luate inainte de intruniri, de catre tarile participante cu cea mai mare influenta.

e. Codex-ul a deviat mult de la obiectivele sale initiale care erau centrate pe nevoia de a proteja consumatorul prin asigurarea de alimente lipsite de contaminanti si pesticide. In prezent Codexul decide nivelurile “acceptabile” pentru orice: pesticide, la aditivi chimici, alimente modificate genetic, metale grele etc. Codex-ul lucreaza dupa un set de rguli toxicologice primitive cind vine vorba de (…) controlul alimentelor. Astfel, se bazeaza pe cercetari facute asupra toxinelor studiate fiecare izolat si nu ia in considerare totalitatea chimicalelor la care suntem expusi. Tipurile si nivelurile chimicalelor si contaminantilor considerate ca “ne-periculoase” sunt stabilite prin asa-numitul “consens stiintific international”. De fapt oamenii de stiinta implicati sunt platiti de catre cele mai mari companii producatoare de alimente si medicamente din lume. Acesti oameni de stiinta stabilesc care alimente modificate genetic pot fi folosite ca hrana (bazindu-se pe foarte putine date stiintifice) si sunt gata sa faca compromisuri in ce priveste practicile pe care se bazeza agricultura organica […]. In acest fel supermarketurile si companiile internationale de distributie a alimentelor beneficiaza de pe urma preturilor ridicate pe care mai ales cei din Vest sunt gata sa le plateasca pentru a beneficia de hrana “organica”.
2. Dezinformari despre Codex

Se tot zvoneste ca din 31 decembrie 2009, Codexul va fi pus in practica. Incorect. Acesta data este de fapt numai unul dintre termenele de implementare a Directivei Europene a Suplimentelor Alimentare si nu are de-a face nimic cu Codex-ul.

Textul regulilor Codexului cu privire la suplimentele alimentare: vitamine si minerale, care se bazeaza pe o directiva a UE a fost ratificat in iulie 2005 si nu va fi finalizat pina in 2012 sau 2013. Numai de atunci este posibil sa fie utilizat ca baza pentru legile nationale si regionale in diverse parti ale lumii.

In mare masura, regulile Codexului in privinta suplimentelor alimentare sunt oarecum irelevante pentru europeni din simplul fapt ca reflecta legile europene pe care se bazeaza, iar noi in cele din urma suntem afectati de legi, nu de Codex.

Multe reguli si standarde, ca de exemplu cele cu privire la recoltele modificate genetic si la alimentele “organice” sunt complete, dar fac totodata subiectul unor amendamente regulate.
3. Legatura dintre Codex si legile UE

De mai mult de 15 ani, Comitetul Codex-ului pentru Nutritie si Alimente pentru Cerinte Dietetice Speciale (CCNACDS) se concentreaza pe reducerea dozajelor permise de suplimente alimentare (vitamine si minerale, n.tr) la nivele extrem de joase.

Acest fapt va determina guvernele sa considere tot ceea ce e peste limita stabilita (de Codex) ca avind efect de medicament (si ar necesita eliberarea lor numai pe baza de reteta, n.tr).

In acest fel medicina functionala, nutritionala si integrativa care folosesc doze ridicate de vitamine si minerale in locul medicamentelor conventionale ar putea fi puse in pericol.

In teorie e posibil ca suplimentele respective sa fie autorizate ca medicamente dar la un cost prohibitiv pentru multe companii mici care vind produse terapeutice naturale.

Companiile farmaceutice ar putea, in principiu, inregistra suplimentele ca medicamente dar nu vor beneficia prea mult prin vinzarea de produse naturale ne-patentate in locul produselor lor de baza, patentate.

In 2002, o directiva a UE a trecut la limita prin Parlamentul European, o masura de “armonizare” a legilor in privinta vitaminelor si mineralelor pentru cele atunci 15, acum 27 state membre. Aceasta lege care a fost contestata partial cu succes de catre campania grupului Alianta pentru Sanatate Naturala (ASN) are ca scop sa controleze care vitamine si minerale pot fi considerate suplimente alimentare si care sunt dozele maxime care pot fi comercializate.

ASN a reusit sa conteste acea parte a legii care era in vigoare, si anume ingredientele care vor putea fi folosite. O victorie clara, cistigata la Inalta Curte a Londrei in 2004 si apoi la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg in 2005, a fost ca forma naturala a vitaminelor si mineralelor sa fie socotita ca nefiind scop al directivei (aceasta forma naturala risca sa fie abolita ca urmare a costului prea ridicat necesar dovedirii utilizarii lor fara riscuri).

Din fericire, aceste componente sunt considerate la ora actuala alimente (si nu medicamente, n.tr) si daca de exemplu vrei sa consumi carotenoizi concentrati extrasi din morcovi sau folat extras din spanac, o sa fii afectat de aceleasi legi care il afecteaza pe aprozaristul care vinde legumele intregi. Aici, noi consumatorii am cistigat.
4. UE si Codexul vor ca dozajele terapeutice ale suplimentelor alimentare sa fie scoase in afara legii.

ASN e inca o data in linia intii in lupta impotriva stadiului doi al acestei Directive (vezi mai sus, punctul 3), adica impotriva impunerii “armonizarii nivelurilor maxime de suplimente” in UE. Si aici e tocmai punctul unde legatura cu Codex-ul devine interesanta. Doua institutii europene, Comisia Europeana (managerul de risc) si Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara (estimatorul riscului si organizatia care coordoneaza controlul alimentelor in UE) se straduiesc sa reduca dozajele suplimentelor (vitamine si minerale) mult sub nivelul sub care ar avea vreun efect benefic.

In acest scop, ei folosesc ceea ce ASN a descoperit ca sunt de fapt date stiintifice de proasta calitate. Mai mult, se manipuleaza date si statistici pentru a se ajunge la anumite concluzii in loc sa se incerce stabilirea unor niveluri de dozaj care sa aiba vreun sens.

Trebuie sa intelegem: Comisia Europeana e o voce deosebit de puternica in cadrul CCNACDS. De fapt cea mai puternica voce. De ce, ar putea cineva sa se intrebe? In cea mai mare parte deoarece a folosit in avantajul sau o schimbare in procedurile Codexului, schimbare adoptata in 2003, care permite membrilor Codexului sa voteze dupa blocurile comerciale (de afaceri) de care apartin. In acest fel, reprezentanti ai Comisiei Europene, care nu au fost votati de care cetatenii UE iau hotariri care ii afecteaza direct pe cei 500 milioane de cetateni europeni. In acest fel oficialii exporta modelul european via Codex.

De notat este ca delegatia Comisiei Europene la intrunirile CCNACDS este intens sustinuta de secretariatul german al CCNACDS si de catre presedintele acestuia Dr. Rolf Grossklaus, a carui organizatie – Institutul Federal de Estimare a Riscurilor din Germania – ar vrea sa ne limiteze la cele mai scazute niveluri de vitamine si minerale propuse vreodata. […]. Ce ziceti de exemplu de interzicerea oricarui supliment care sa contina fier, mangan, cupru sau vanadiu? Asta vrea Dr. Grossklaus pentru voi.

Pe masura ce nivelurile foarte joase permise pentru suplimentele alimentare vor fi implementate, va creste presiunea ca fiecare tara sa clasifice suplimentele ca medicamente (in special cele care la un dozaj suficient ar putea fi benefice).

Australia si Canada au implementat deja sisteme de control “alimente ca medicamente” pentru suplimentele alimentare, iar tari ca Germania sau Danemarca au impus de multi ani reducerea drastica a dozajelor maxime si anticipeaza ziua in care celelalte tari europene vor impune aceleasi restrictii.

Ironia e ca tocmai acele tari care au impus doze foarte scazute de suplimente au fost contestate in justitie ca urmare a faptului ca aceste niveluri scazute contravin Tratatului European si stinjenesc functionarea pietei europene unice. Dar in viitor cu noile legi care propun armonizarea (reducerea drastica) a nivelurilor de dozaj pentru toate tarile membre, astfel de contestari nu vor mai avea loc.
5. Impactul pe scara larga

Mexicul, unde legile au fost destul de laxe permitind dezvoltarea unei industrii de tratare a cancerului pe cai naturale, este acum fortat sa-si inaspreasca legislatia. Carta de Cooperare Trilaterala semnata de Mexic, Canada si USA este mecanismul prin care surubul se stringe in toate cele trei tari.

Daca NAFTA intra in vigoare, legile afectind alimentele modificate genetic (GM), aditivii alimentari, pesticidele s.a. vor fi aliniate la standardele europene prevazute deja in Codex. Aproape cu siguranta ca trecerea de la o pozitie anti-GM la una pro-GM in Europa s-a facut datorita USA si Canadei.

Dupa ce marile blocuri comerciale vor fi aliniate, natiunile mai mici vor trebui sa danseze cum le cinta Codexul.
6. Regulamentele Codexului in privinta vitaminelor si mineralelor

In 2005, Codex-ul a aprobat reguli foarte restrictive in ceea ce priveste vitaminele si mineralele, reguli care oglindesc directiva europeana pentru suplimente alimentare (vezi mai sus, punctele 3 si 4). Aceasta s-a facut in ciuda opozitiei puternice a unor state ca Africa de Sud, China, India si a mai multor organizatii de protectie a sanatatii.

Un punct important de subliniat e ca numai o organizatie de protectie a sanatatii are statut de observator pe linga Codex, este vorba de organizatia americana Federatia Nationala de Sanatate.[…]. Toate celelalte organizatii similare au fost respinse cind au aplicat pentru statutul de observator al Codexului.

[…]. OMS si-a exprimat nu o data temerile cu privire la Codex. Tarilor care si-au exprimat de asemenea temerile li s-a spus ca nu e obligatoriu sa urmeze directivele acestuia. Dar specialisti care cunosc bine Codexul, ca Dr. Robert Verkerk, director stiintific si executiv al ASN, spune ca de fapt “tarilor nu li se spune ce patesc daca nu danseaza dupa cum le cinta Codexul. Ele ajung pe mina politaiului Codexului, OMC. Ceea ce e de rau avind in vedere sanctiunile si amenzile pe care OMC le aplica”.
7. Cine isi permite sa nu joace cum ii cinta Codexul?

Ironia e ca tocmai tarile europene ar trebui sa stie cel mai bine cit te costa daca nu dansezi cum iti cinta Codexul! Europa plateste anual amenzi de cite 117 milioane $ catre USA si 11 milioane $ catre Canada pentru ca refuza sa importe carne si produse lactate provenite de la vite hranite cu hormon de crestere bovina recombinat (rbGH). Pe scurt, Codexul spune ca nu e daunator sa consumi carne cu rbGH si in consecinta orice tara care nu accepta astfel de produse e amendata de OMC. Tineti minte ca astfel de amenzi sunt anuale si vor continua pina cind tara care le plateste va accepta sa respecte regula prin a carei incalcare e penalizata.

Poate ca plata acestor amenzi e floare la ureche pentru o super-putere ca Europa care colecteaza taxe de la 500 milioane de oameni, dar tarile mici care se opun nu isi pot permite sa plateasca atit de mult OMC-ului.

Sper ca acuma intelegeti de ce legiuitorii pun aceeasi placa celor care se opun Codexului. Se spune repetat: “De ce va temeti de Codex, e un sistem voluntar… Noi, guvernantii, trebuie sa ne supunem Codexului in privinta exportului, dar nu il vom impune in teritoriu“.

Problema e ca guvernele si Codexul insista ca regulamentele Codexului au fost stabilite in mod stiintific la nivel international (cu toate ca noi consideram ca datele stiintifice pe care se bazeaza nu sunt corecte). Ca atare, exista o presiune crescinda sa se aplice Codexul nu numai la nivel de exporturi ci si in interiorul fiecarei tari […].

Venind inapoi la chestiunea carnii continind hormon de crestere bovina (rbGH) se pare ca Europa nu isi mai permite sa o evite mult timp. Astfel, Comisia Europeana se pregateste ca renunte la moratoriul care tine deja de 8 ani, impotriva produselor modificate genetic.

Aceasta se petrece pe fondul unei campanii (sustinute de guverne si de companii biotech precum Monsano) campanie bazata pe informatii false cum ca produsele modificate genetic nu au efecte negative si sunt necesare asigurii necesarului de hrana al lumii.

Totul se bazeaza pe dezinformare (voita sau nu) si daca noi, publicul, nu ne opunem, comercializarea produselor continind doze extrem de scazute de vitamine si minerale precum si a alimentelor modificate genetic, va deveni norma obligatorie pentru toti.

Am aratat mai sus cum o parte a legislatiei europene, Directiva europeana in privinta suplimentelor, a fost luata ca model pentru Codex in ceea ce priveste vitaminele si mineralele. Necazul e ca avem de-a face cu o cascada de directive si regulamente care tocmai se pregatesc in UE si cu multe alte regulamente ale Codexului pe cale sa fie definitivate.

Contrar multor dezinformari in ce priveste Codexul, acesta se ocupa numai de alimente si nu de medicamente. Se ocupa deci cu fiecare aspect al alimentatiei incluzind alimentele modificate genetic, aditivi alimentari, pesticide s.a.

Se pare ca pe viitor Codex va aproba tot mai mult utilizarea de aditivi alimentari, a alimentelor modificate genetic, va cobori standardele in privinta produselor “organice”, va reduce dozajele suplimentelor alimentare (numai sub dozajele respective vor fi considerate suplimentele ca fiind alimente si nu medicamente). Totodata se va limita folosirea ingredientilor, inclusiv vegetali, care pot fi considerati alimente sau suplimente alimentare.

Aceste schimbari se intentioneaza sa se petreaca treptat, pe parcursul mai multor ani, in asa fel incit oamenii sa aiba timp sa se obisnuiasca. Si totul cu ajutorul mediei care pune sub semnul intrebarii utilitatea suplimentelor alimentare bazindu-se pe studii irelevante sau interpretate gresit. Astfel, se incearca conditionarea publicului pentru a accepta vremea cind suplimentele vor fi retrase de pe piata.
[…].

Dr. Bruce Ames, profesor de biochime si biologie moleculara la universitatea Berkeley din California (…) este unul dintre savantii care de multa vreme arata ca deficienta de micronutrienti (suplimente, n.tr), asociata cu modul de hranire vestic modern duce la epidemii de boli cronice. Aceste boli sunt: afectiuni ale inimii, cancer, diabet, obezitate, osteoporoza care toate reprezinta cele mai mari poveri ale sistemului de sanatate actual.

Ca atare, Codexul si toate legile bazate pe el sunt amenintari directe la adresa sanatatii noastre…”.

Prof. Ovidiu Bojor spune intr-un interviu aparut, surprinzator, chiar in ziarul “Lumina” de astazi, 13 mai:

Dacă citiţi ultimul Codex alimentarius al UE, vă veţi îngrozi de legislaţia care va intra în vigoare la 31 decembrie 2009 în toate ţările europene. Acesta vrea să înlocuiască toate produsele naturale, cu excepţia a 18, cu produse chimice. Până şi laptele de vacă va fi interzis, dacă vaca n-a fost tratată cu hormoni de creştere şi cu antibiotice. Acest Codex Alimentarius, a fost elaborat şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi de către FAO, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură. Ambele aparţin de Naţiunile Unite şi împreună au elaborat acest cod diabolic. Dar au apărut şi reacţii foarte puternice împotriva lui, chiar în ţara noastră.

Reacţiile vin doar din zona societăţii civile sau şi din zona oamenilor de ştiinţă?

Vin în primul rând din zona societăţii civile. Dar au reacţionat şi foarte mulţi oameni de ştiinţă, cum ar fi Societatea Medicilor din Marea Britanie.

De asemenea, acest Codex este combătut şi de SUA, care nu fac parte din Uniunea Europeană.

La 25 martie anul acesta a fost publicat un ghid de terapie naturală, care însumează vreo opt sute de pagini. Sunt coautor la acest ghid, împreună cu profesorul Mencinicopschi, pe probleme de alimentaţie, şi cu o colegă de-a noastră, mai tânără, care s-a ocupat de partea de cosmetică naturală. În acest ghid, 99% din ceea ce recomandăm noi sunt produse naturale…”

Filmul “The future of food” pune problema modificarilor genetice la nivelul plantelor si animalelor, pe intelesul tuturor. Sunt aduse la zi rezultatele, precum si efectele de lunga durata ale acestui proces.

Merita vizionat acest film intrucat releva lucruri mai putini cunoscute de majoritatea dintre noi, si anume spre ce ne indreptam intr-un viitor nu foarte indepartat. Este vorba de o uniformizare biologica a plantelor alimentare si un control extraordinar al semintelor.

Felul in care plantele modificate contamineaza practic orice planta sanatoasa prin polenizare, devenind proprietatea firmei ce promoveaza modificarile, este un aspect cat se poate de ingrijorator.

Este oricum incredibila nerusinarea celor care vor sa puna mana pe toate sursele de hrana ale planetei, incepand cu semintele si terminand cu apa de baut, brevetand practic ceea ce niciodata nu le-a apartinut, adica viata in toata diversitatea ei.

Reclame
Published in: Fără categorie on 01/02/2010 at 9:31 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/02/01/285/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: