Poporul are conducatorii pe care ii merita

Intr-o societate in care fiecare este interesat doar de el si familia lui , de interese personale,de cum sa-si mareasca averea si nu este interesat de progresul societatii pe ansamblu, de ceea ce numim bunastarea nationala, atunci sa nu ne mai mire ca la ora actuala am ajuns intr-o situatie critica, care vizeaza toate sectoarele de activitate.

Natiunea trebuie sa se trezesca la realitate si sa lupte pentru bunastarea ei si a semenilor ei si sa evite inrobitrea economica de catre alte natiuni.

Evolutia spre mai bine a unei societati apare atunci cind, chiar si omul de rand vrand binele familiei se gandeste si la binele natiunii Pentru aceasta poate actiona, exprimandu-si parerea, combatand ce considera negativ.

Suntem un popor, o natiune si toti avem aspiratii, necesitati materiale , culturale, spirituale, avem o istorie bogata. Putem invata de la inaintasii nostri, de la conducatorii de atunci.Putem observa aspiratiile lor si lupta pe care au dus-o pentru atigerea telurilor nationale.

In acele vremuri de restriste , de-a lungul vremurilor, poporul a raspuns apelurilor conducatorilor: s-a oferit sa lupte chiar din proprie initiativa. Amintiti-va de feciorii Vrancioaiei,de fratii Buzesti de exemplu si multe alte situatii limita, in care poporul a actionat din pura initiativa, incepand cu cercetasii-copii care si-au jertfit viata in cel de-al II-lea razboi mondial.

Romanii au fost uniti din toate timpurile, chiar de pe vremea cand turcii atacau. Ardeau casele,granele,otraveau apa, se retrageau in munti isi faceau planuri de atac, isi urmau conducatorii, iar conducatorii se sfatuiau cu poporul.

Dorinta insetata a poporului roman de libertate si neatarnare a atras haiduci ca Iancu Jianu, Pintea si conducatori de revolte colective ca Avram Iancu, Horea ,Closca, si Crisan, conducatori de tara ca Mihai Viteazu, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Vlad Tepes etc.

Poeti de geniu ca Eminescu , dramaturgi ca Rebreanu, scriitori celebri precum Caragiale, Marin Preda , artisti precum C-tin Brancusi, pictori ca Nicolae Grigorescu, N. Tonita si toti oamenii de cultura, istorici, diplomati precum Nicolae Titulescu, muzicieni de prestigiu ca Ciprian Porumescu, George Enescu au luptat cu arme proprii, in exprimarea dorintei de a evidentia aspectele vietii romanilor, aspiratiile lor, dorul lor de libertate si neatarnare.

In zilele noastre am uitat de istorie si credem ca suntam mai invatati ca stramosii(avem studii universitare, avem confort, mijloace moderne de comunicatie si de deplasare).

Cu ce ne ajuta toate acestea, daca nu mai avem un tel comun? Fiecare face ce considera sa faca pentru el, ingnorand interesul pentru colectivitate si in favoarea natiunii.

Asadar, nu trebuie sa ne mire ca lucrurile au evoluat si evolueaza asa cum ne este dat, sa le traim astazi.

Efectul lipsei de interes national, de bunastare colectiva se resimte incepand cu talpa tarii. Oamenii de rand muncesc peste extenuare sa-si intretina familiile, isi exprima votul, dar isi apera drepturile pasiv. El considera ca daca au reprezentantii pe care i-a ales, acestia trebuie sa actioneze, din cea mai buna credinta, spre binele lor si al natiunii. Ei nu se mai implica direct, ii lasa pe alesi, prin vot, sa le reprezinte interesele.

Ne dorim sa avem tot ce este mai bun pe lume si am face tot ce ne sta in putinta , pentru bunastarea noastra pe toate planurile, dar sa nu uitam generatiile care vin. Suntem raspunzatori de mostenirea pe care le-o lasam.

Am devenit prea docili, prea bulversati de evenimente prea chinuiti de grija zilei de maine si am uitat ca noi, prin aspiratiile si actiunile noastre, atragem conducatorii pe care ii meritam.

Pentru ca trebuie sa inteleaga tot romanul, ca un popor nu poate trai din pomeni , ca nici un om de altfel, si bunastarea trebuie sa ne-o cladim impreuna si acest tel ar trebui sa fie un tel national.

Pentru ca vedeti bine, conducatorii din ziua de astazi, oglindesc aspiratiile ” de bunastare si inflorire” a unei natiuni, care aspira pasiv si actioneaza in inters limitat.

Priviti mai jos cateva fragmente din filme istorice, ilustrand scene celebre, care evidentiaza dorinta de libertate poporului intim coretata cu cea a conducatorilor din acele timpuri si imbogatiti-va sufletul cu nazuinta lor ardenta de libertate  :Film%20istoric

„Coada la piine” de N.Tonita

Capturarea Plevnei

Lupta de la podul Skit

„Atacul de la Smârdan” – pictură de Nicolae Grigorescu

„Atacul de la Smârdan” – pictură de Nicolae Grigorescu

„Convoi de prizonieri turci” de  Nicolae Grigorescu

„Santinela” de Nicolae Grigorescu

„Romania” de C-tin Daniel Rosenthal

Reclame
Published in: Fără categorie on 22/02/2010 at 3:49 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/02/22/357/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: