Desfiintarea functiei de presedinte

proiect-de-modificare-a-constitutiei:-desfiintarea-functiei-de-presedinte-4372.html

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a lansat miercuri, 17 februarie 2010, in dezbatere publica proiectul sau pentru revizuirea Constitutiei, intitulat „Constitutia Libertatii”.

Conform anuntului facut de Tudor Chiuariu, “proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal. De asemenea, orice cetatean interesat poate trimite observatiile si comentariile sale pe site-ul http://www.tudor-chiuariu.ro.

Partidul National Liberal trebuie sa ramana principalul sustinator al unei reforme constitutionale profunde, care sa intareasca institutiile democratice si garantiile libertatilor individuale.

Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemultumirii fata de modul cum functioneaza institutiile publice. Reforma profunda a statului nu se poate opri la numarul de parlamentari. E nevoie de o reasezare a statului pe principiile simplificarii si reducerii intregului aparat administrativ, transparentei actelor legislative, eliminarii surselor de risipa si coruptie, eliminarii politizarii si a abuzului administrativ, lustratiei fostilor comunisti si securisti.

Avem nevoie de un moment de eliberare, de un moment 1990 in in istoria noastra constitutionala, pentru o buna guvernare si un stat care sa inceteze sa fie agresorul cetateanului-contribuabil.

Cele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constitutiei se refera la:

1. Desfiintarea functiei de presedinte.

2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.

3. Un guvern cu maxim 15 ministere.

4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.

5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.

6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si controlul de constitutionalitate al ordonantelor.

7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta ale Guvernului, un buget minim alocat justitiei.

8.  Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.

9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice,

10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.”

Reclame
Published in: Fără categorie on 20/03/2010 at 5:43 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/03/20/desfiintarea-functiei-de-presedinte/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: