Miracolul polonez: crestere economica de 1,7%

Economia Poloniei a reusit sa evite recesiunea si anul trecut, demonstrand inca o data cat de important este ca dependenta de exporturi sa fie moderata.

Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a crescut anul trecut cu 1,7%, in conditiile in care cheltuielile publice si private au reusit sa contrabalanseze cererea scazuta pentru exporturi, potrivit estimarilor preliminare ale biroului national de statistica de la Varsovia, scrie Bloomberg. Cresterea economica inregistrata in 2009 confirma faptul ca Polonia a ramas singurul stat membru ale Uniunii Europene care a reusit sa evite recesiunea.
euro au fost cheltuielile guvernamentale si private, care reprezinta doua treimi din PIB si care au reusit sa compenseze un declin substantial al exporturilor, dupa ce cererea venita din partea statelor vest-europene a inghetat pe fondul recesiunii.

Economia poloneza, de altfel cea mai mare din regiunea estica a Uniunii Europene, orienteaza peste 80% din exporturi catre spatiul comunitar european.

Piata interna – secretul cresterii

„Polonia dispune de o piata interna uriasa, astfel ca este mult mai putin dependenta de pietele externe comparativ cu celelalte state vecine din regiune”, a declarat Monika Kurtek, economist in cadrul bancii poloneze BPH.

Vanzarile de retail au avansat continuu din aprilie anul trecut, reducandu-se doar de doua ori de la izbucnirea crizei economice mondiale in urma cu doi ani. Astfel, vanzarile de retail au urcat cu 4,6% in noiembrie 2009 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Datoria si deficitul au urcat insa

In ciuda faptului ca majoritatea indicatorilor arata o revenire sustinuta a economiei poloneze, guvernul de la Varsovia are pe lista doua probleme majore, datoria publica si deficitul bugetar, estimate pentru 2009 la 51,7%, respectiv 6,5% din PIB.

Somajul se apropie de media inregistrata la nivelul intregii UE, situandu-se in penultima luna a anului trecut la 8,8%, conform datelor Eurostat

.pag-11sus.jpg?width=800&height=600

Reclame
Published in: Fără categorie on 14/04/2010 at 7:47 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/04/14/miracolul-polonez-continua-crestere-economica-de-17/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: