UDMR nu renunta la eliminarea sintagmei „stat national” din Constitutie

Jertfa mosilor si stramosilor nostri  ne obliga moral , sa ramanem un stat unitar ,indivizibil si independent.


UDMR va continua sa ceara eliminarea din Constitutie a sintagmei referitoare la caracterul de „stat national” al Romaniei, desi sansele sa stranga doua treimi din parlamentari in jurul unui asemenea proiect de revizuire sunt foarte mici,
a precizat presedintele UDMR, Marko Bela.

„In ceea ce priveste statul national, cunoasteti pozitia noastra, aceasta pozitie nu s-a schimbat, incet-incet nu-si are rostul aceasta definitie. Deci, in timp ce deja recunoastem, prin diferite dispozitii, inclusiv prin dispozitii incluse in Constitutie, ca avem comunitati nationale, comunitati minoritare cu o alta limba, alta identitate nationala in Romania si aceste comunitati beneficiaza de anumite drepturi, intr-o astfel de situatie, ideea ca Romania ar fi statul unei singure natiuni, al unei singure identitati, nu-si mai are rostul”, a spus Marko Bela, citat de Gandul.

„Deci, noi am propus si vom propune in continuare eliminarea acestui caracter de stat national, nu cel unitar, nu celelalte dispozitii, deci ne referim la notiunea de stat national. Dar va spun sincer ca eu sunt extrem de sceptic si nu vad ca am putea intruni o majoritate de doua treimi sau un consens in legatura cu aceasta modificare. Deci nu vad ca in acest moment am putea sa avem castig de cauza, foarte sincer”, a mai spus liderul UDMR.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care, miercuri, Guvernul a aprobat si trimis spre avizare catre Parlament un proiect de revizuire a Constitutiei.

Parlamentul a adoptat, marti, cu 4 abtineri, proiectul de hotarare privind infiintarea Comisiei comune de revizuire a Constitutiei. Comisia se va reuni intr-o prima sedinta de lucru la mijlocul saptamanii viitoare.

Regionalizarea Romaniei

Proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, in care Muresul, Harghita si Covasna sa formeze o singura regiune, nu este intemeiat pe ratiuni etnici, ci doar pe considerente economice, sustine liderul UDMR.

„Intr-adevar, vrem redesenarea regiunilor de dezvoltare economica, dar eu cred ca nu noi gandim pe criterii etnice, cei care spunem ca, din punct de vedere economic, ar fi foarte coerenta o regiune cu Covasna, Harghita si Mures” , a spus Marko Bela, argumentand ca judetului Mures i-ar conveni sa nu mai fie in competitie cu Brasovul si cu Sibiul, ca acum, ci doar cu Harghita si Covasna, informeaza Mediafax.

„Cei bogati ii suprima, nu in mod voluntar sau intentionat, ci pur si simplu, prin proiecte mai viabile, printr-o sustinere financiara mai consistenta, ii suprima pe cei saraci. De aceea, dupa parerea mea, si Muresului, din punctul de vedere al interesului economic, i-ar conveni sa fie in competitie cu Covasna si Harghita, care sunt judete, din pacate, mai sarace decat Muresul, decat sa concureze, sa fie in competitie cu Brasovul, cu Sibiul. Deci aceasta e ratiunea, noi gandim pe ratiuni economice si nu neg ca, si in ceea ce priveste traditiile, ne intereseaza traditiile, dar nu intamplator s-a creat aceasta zona numita Tinutul Secuiesc. Pe baza crearii candva, in istorie, a acestei zone, stau si considerente economice”, a spus Marko Bela.
sursa:www.ziare.com

Reclame
Published in: Fără categorie on 24/04/2010 at 5:35 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/04/24/udmr-nu-renunta-la-eliminarea-sintagmei-stat-national-din-constitutie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: