Rosiile “Frankenstein” pe piata romaneasca

SA VERIFICATI SI SA VEDETI DACA SE RESPECTA ACESTE CERINTE SI DACA NU VA ROG SA-I RECLAMATI, POSTATI AICI PE SITE, DATI MAIL INSA NU-I MAI LASATI DE CAPUL LOR, NU-I MAI LASATI SA VA AFECTEZE, SA-SI BATA JOC DE VOI! AVETI DREPTUL SA FITI INFORMATI SI SA STITI CE CUMPARATI IAR EI SUNT OBLIGATI SA AFISEZE ACESTE INFORMATII PRECUM SCRIE IN LEGE, NU ASA DE CAPUL LOR SAU DUPA CONSIDERENTUL “MERGE SI ASA…”

Luati atitudine !

www.asistentapentruconsumatori.ro

————————————————

Cumparatorii trebuie informati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente ce presupun iradiatii (pentru cresterea rezistentei la microorganisme). Astfel de avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate la vedere pe produsele expuse la vanzare. Acestea sunt doar cateva dintre prevederile din legile romanesti ce au ca scop corecta informare a cetatenilor legata de produsele pe care le consuma. Paradoxal insa, desi aceste legi sunt in vigoare de sase ani, nimeni nu le respecta, de la marile magazine pana la taranii din pietele agroalimentare. Necesitatea acestor avertismente pentru consumatori este cu atat mai mare cu cat piata romaneasca de legume si fructe este departe de a fi una care ofera produse suta la suta naturale si sanatoase. Dupa cum scriam si in editia de ieri a “Romaniei libere”, multe din legumele si fructele de la noi sunt supuse unor tratamente – prin iradiere sau “imbogatire” cu celuloza si hormoni de crestere – cu scopul de a le imbunatati calitatile comerciale, dar in dauna gustului si a proprietatilor nutritive. Mai mult decat atat, exista multe pareri potrivit carora o parte din aceste “imbunatatiri” artificiale ar putea avea efecte negative asupra sanatatii consumatorilor.

» Cumparatorii trebuie avertizati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente cu iradiatii. Aceste avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate pe produsele expuse la vanzare.

» Daca taranul foloseste ingrasaminte chimice pentru legume si fructe, el trebuie sa aiba un aviz semnat de un specialist in domeniu.

» Reglementarile mentionate, alaturi de multe altele care au scopul de a informa populatia in legatura cu alimentele pe care le consuma, sunt prevazute in legislatia romaneasca de ani buni, dar nu sunt respectate aproape deloc.

“Romania Libera” a publicat ieri un articol in care specialisti in domeniul legumiculturii explicau care sunt motivele pentru care legumele din piete, fie de import, fie din productia autohtona, au un gust care lasa de dorit, desi sunt aspectuoase. Expertii ne-au spus ca, de pilda, multe rosii sunt pline de celuloza, provenita din ingrasaminte, hormoni de crestere sau au fost supuse la iradiatii. “De ce totusi aceste lucruri nu sunt cunoscute publicului larg, consumatorilor?” este intrebarea logica pe care ar putea sa si-o puna cumparatorii dupa ce afla despre aceste “minunatii”. Paradoxal insa este faptul ca legislatia romaneasca prevede in mod expres faptul ca toate tratamentele la care au fost supuse alimentele trebuie facute publice.

Legume ionizate pentru a avea viata lunga
Piata romaneasca este invadata de legume si fructe tratate chimic ori supuse ionizarii. Dupa cum ne-a explicat seful Sectorului de Cercetare de la Statiunea Legumicola Buzau, Florica Gheorghe, legumele sunt spuse mai multor tratamente artificiale. Daca cele chimice sunt menite sa grabeasca procesul de coacere, in schimb ionizarea – cu raze X si Gama – duce la prelungirea “vietii” alimentelor, astfel incat acestea pot rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor sau pe tarabele pietelor.

Avertizarea este obligatorie
Alimentele tratate prin ionizare pot fi periculoase pentru om, ne-a spus presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale “Prodcom” Legume-Fructe, Aurel Tanase. “Aceasta iradiere inseamna un soc termic aplicat alimentelor, prin care se distrug bacteriile din aceste produse. Numai ca prin socul termic se produc radicali liberi, care sunt cancerigeni”, ne-a spus specialistul. Interlocutorul nostru a adaugat faptul ca, din punctul de vedere al legislatiei, Romania este “blindata cu legi”, dar marea problema este ca legislatia sa fie si respectata. Din acest punct de vedere, ne intrebam daca nu cumva noi ne hranim doar cu mancare curata. Pentru ca altfel nu se explica faptul ca de sase ani incoace n-am vazut undeva, la piata sau la supermarket, un produs alimentar, chiar legume si fructe, pe care sa scrie clar ca marfa respectiva a fost trecuta prin metoda ionizarii. Comerciantii din piata pun doar un carton pe care scriu cu pixul, de exemplu, “rosii din Spania” sau “castraveti din Teleorman”. La supermarketuri exista inscriptii la fel de sumare, scrise uneori doar cu creta, ca fructele sau legumele au fost aduse din nu stiu ce tara. Atat si nimic mai mult.

Cumparatorii trebuie avertizati asupra alimentelor ionizate
“Romania libera” a cerut ieri un punct de vedere Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru a afla care sunt in realitate prevederile legale referitoare la avertizarea consumatorilor in ceea ce priveste compozitia chimica a legumelor si fructelor.
Raspunsul autoritatilor este ca avem regulamente foarte clare prin care alimentele trebuie inscriptionate. Cea mai importanta eticheta pe care ar trebui s-o intalnim se refera la fructele si legumele ionizate. Fie ca sunt comercializate in piata sau in supermarket, aceste alimente trebuie sa fie insotite de o eticheta pusa la loc vizibil, pe care cumparatorul trebuie sa o remarce imediat. Pe aceasta eticheta, care insoteste fiecare lot de marfa in parte, trebuie sa scrie negru pe alb: “Aliment tratat prin ionizare” sau “Aliment tratat cu iradiatii ionizante”. Acest tip de etichetare este obligatoriu in Romania inca de acum sase ani, procedura fiind reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 106 din anul 2002.

Etichete si pentru legumele de la taran
Legislatia romana are prevederi stricte si in ceea ce priveste celelalte substante chimice cu care au fost tratate legumele.
Producatorii sau comerciantii acestor marfuri trebuie sa puna pe taraba din piata sau pe raftul din magazin, alaturi de produse, o eticheta pe care sa scrie clar numele producatorului, numele firmei care a ambalat produsul, daca marfa a trecut prin mai multe “maini” ale intermediarilor, soiul sau varietatea legumelor ori fructelor, cantitatea si grupa de calitate in care se inscrie marfa. Acest lucru trebuie facut in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 1530 din 2007. Este inutil sa mai spunem ca aproape nimeni nu respecta aceste prevederi.

Ingrasaminte doar cu semnatura specialistului
Reprezentantii Ministerului Agriculturii ne-au explicat si care sunt reglementarile legate de folosirea pesticidelor. In cazul in care producatorul foloseste ingrasaminte chimice pentru legumele sau fructele pe care le cultiva, aceasta operatiune trebuie facuta sub supravegherea unui specialist, care trebuie sa dea, in scris, o indrumare asupra felului in care sa se foloseasca acele ingrasaminte, care e cantitatea de chimicale ce poate fi administrata plantelor, in raport cu suprafata de teren cultivata si soiul legumelor.
Specialistul isi asuma astfel responsabilitatea, sub propria semnatura, fata de calitatea viitoarei recolte. O cantitate mai mare de pesticide, peste limita normala, poate sa duca la transformarea legumelor in adevarate “bombe” pentru sanatatea oamenilor. Plantele acumuleaza in acest fel azotati care sunt cancerigeni.

Legume si fructe scapate de sub control
Numai ca la noi e cale lunga de la vorbe la fapte, dupa cum ne spune presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale “Prodcom” Legume-Fructe, Aurel Tanase. Serviciile de consultanta agricola nu exista in fiecare comuna, ci doar in anumite centre judetene.
Micii producatori ajung astfel sa foloseasca pesticidele in mod haotic. Pe de alta parte, normele Uniunii Europene prevad ca producatorii agricoli ar trebui sa-si duca marfa la control, sa fie verificata calitatea produselor, iar abia dupa aceea, daca totul e in regula, fructele si legumele sa fie scoase la vanzare. Asa se procedeaza in tarile cu adevarat civilizate din Europa.
“La noi, numai marile ferme fac un asemenea control, la recolte de peste 100 de tone. Sistemul acesta de control e greoi intr-o agricultura faramitata”, spune interlocutorul nostru.

Tipuri de etichete pentru legume si fructe
Vanzatorii de legume si fructe trebuie sa aiba la loc vizibil urmatoarele
inscriptii:

1. Indicatii generale
Numele producatorului si cel al firmei care a ambalat marfa, numele si firma intermediarului, soiul comercializat, cantitatea si calitatea produselor

2. Legume si fructe care au fost iradiate
“Produs tratat cu ionizare” sau “Produs tratat cu radiatii ionizante”

Aceste etichetari sunt valabile pentru marfa vanduta cu amanuntul, dar si pentru cea comercializata vrac.

http://www.romanialibera.ro/a130246/liber-in-piete-pentru-rosiile-frankenstein.html

——————————
DEMASCAREA MANIPULARII COLECTIVE – Alimentele Iradiate

De ce arata fructele importate mereu atat de proaspete ?

Ei bine, raspunsul ni-l ofera un specialist in alimentatie, care ne avertizeaza ca fructele si legumele din import sunt iradiate cu raze gamma (mai puternice decat razele X) si ne pot declansa boli mortale – cancer. Iradierea alimentelor cu raze gamma modifica structura chimica si genereaza radicali liberi responsabili de aparitia cancerului.

Foarte multe produse de acest gen din Europa se iradiaza, pentru a li se prelungi perioada de garantie. Dupa iradierea alimentelor cu raze gamma se distrug microbii, dar si enzimele benefice din produs – generand radicali liberi. Fructa sau leguma este practic omorata si de aceea rezista foarte mult ca aspect exterior pe raft si la transport. Pe de-o parte, mancam legume si fructe care nu mai au proprietatile initiale, iar pe de alta, ceea ce este si mai dureros, ne putem imbolnavi foarte grav din cauza lor.

Cele mai raspandite boli din cauza acestor iradiatii sunt cancerul, diabetul si afectiunile cardiace’, – Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Nu vom şti unde este porumbul modificat genetic

După ce organizaţia nonguvernamentală de mediu Agent Green a depus la Curtea de Apel Bucureşti două cereri de chemare în judecată a Ministerului Agriculturii pentru nepublicarea zonelor unde se cultivă porumb modificat genetic, instituţia a precizat că nu are obligaţia legală de a face publice aceste date. „Ministerul Agriculturii este obligat să furnizeze asemenea informaţii doar Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Păstrăm confidenţialitatea acestor date şi din dorinţa de a proteja cultivatorii. În acest an au fost cultivate 3.243,5 hectare de porumb modificat genetic“, au declarat reprezentanţii ministerului.

Turcii sunt deranjati ca le-am atacat rosiile si spun ” le tratam chimic conform normelor”….adica …?

Comunitatea economica turca din Romania nu este de acord cu declaratiile publicate de ziarul nostru cu privire la calitatea rosiilor ce provin din Turcia, sustinand ca importurile de legume din aceasta tara „s-au desfasurat si se desfasoara in conformitate cu reglementarile contractuale privind calitatea si pretul produselor”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci. „Mentionam ca tratamentele chimice aplicate productiei sunt cores­punzatoare cu normele Uniunii Europene cu care Turcia are incheiat un Tratat de Uniune Vamala inca din 1995, mai ales ca piata comunitara este principa­lul debuseu pentru aceste produse din Turcia”, se arata in nota Asociatiei.
Deci, intelegem de aici faptul ca, turcii spun ca ne dau doze de cobalt, stabilite stiintific de UE si Monsanto.
Concluzia : nu mancati aceste otravuri daca tineti la sanatatea voastra si a familiilor voastre.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

Reclame
Published in: on 07/05/2010 at 7:18 PM  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/05/07/628/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. buna!sint din constanta dar trec zilnic si prin navodari.nicaieri,in vreo piata,superm.magazinas nu exista informatii de acest gen:tratamente chimice,iradieri,etc.sint disperata mai ales ca am probleme de sanatate.am ajuns sa nu mai cumpar nimic de prin piete.ma milogesc pe la tarani de lapte,pasari,faina imi macin singura pentru piine,fructe din pomii mei le tin la congelator.haideti sa luam cu asalt otravurile din mag


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: