Tokes: Pe lângă suveranitatea României, vrem să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele

Vicpreşedintele PE Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

Tokes: Pe lângă suveranitatea României, vrem să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

„Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei – n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele”, a spus Tokes, în discursul ţinut la dezbaterea „Europa Centrală – centrul Europei?”.

El a afirmat că acolo unde nu există autonomie nu există suveranitate.

Tokes a susţinut că în relaţiile româno-ungare reprezentanţii celor două comunităţi sunt legaţi de grija specială pentru etnicii lor aflaţi în străinătate, precizând că este vorba de 23-25 de milioane de români în Europa şi de 13-15 milioane de maghiari în Bazinul Carpatic.

Tokes a citat unele afirmaţii din 2005 ale preşedintelui Băsescu, potrivit cărora „calea gestionării situaţiei din Kosovo este acordarea autonomiei şi nicidecum ruperea teritoriului”.

Totodată, el a precizat că şeful statului român a anunţat planul de schimbare a Constituţiei României şi că a delegat comisia menită să elaboreze modelul de structură a statului român.

Potrivit lui Tokes, propunerile comisiei au fost structura asimetrică a judeţelor şi regionalismul asimetric.

Vicepreşedintele Parlamentului European a menţionat că este nevoie de planuri de dezvoltare şi de restructurare care se bazează pe autonomie, sistemul autonomiilor permiţând obţinerea unor rezultate promiţătoare.

El i-a felicitat pe premierul ungar, Orban Viktor, pentru rezultatele în alegeri şi pe Traian Băsescu pentru comandarea Raportului Tismăneanu şi i-a mulţumit acestuia pentru susţinerea acordată personal şi de PDL faţă de numirea sa ca vicepreşedinte al PE

Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat joi la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, a afirmat Tokes.

El a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.

„Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţa Europei”, a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a menţionat că dacă o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut să îşi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă.

„Baza electorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim în situaţia că nu avem reprezentare în Transilvania, pentru că nu putem permite asta, şi nu trebuie să ne permitem nici să devenim victimele asimilării politice”, a spus el.

Tokes a afirmat că fără cooperarea tuturor formaţiunilor reprezentantive ale comunităţii maghiare nu va exista autonomie şi a acuzat UDMR că este principalul vinovat pentru politica exclusivistă pe care a dus-o.

„În afară de UDMR, nu există mântuire – trebuie să îşi dea seama că a greşit, că toată lumea îşi are locul în această cooperare şi în acest sens îi revine o răspundere foarte puternică”, a susţinut el.

La rândul său, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a afirmat că formaţiunea nu este de acord cu segmentarea Ţinutului Secuiesc, afirmând că acesta trebuie să fie o unitate autonomă.

„Nu suntem de acord ca Ţinutul Secuiesc să se taie în bucăţi. Trebuie să ne folosim de toate instrumentele în Guvern, în Parlamentul României, chiar şi în Parlamentul Ungariei şi sunt dezamăgit că încă nu am văzut intenţii în această direcţie din partea UDMR”, a spus Toro.

El a menţionat că este momentul ca Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania să îşi facă auzită vocea în privinţa dezideratului autonomiei.

„E momentul ca această adunare să îşi facă auzită vocea în toamnă. Este important să facem uz de toate mijloacele ca să ne păstrăm Ţinutul Secuiesc ca o unitate unitară. Este important să arătăm ce putem în această problematică”, a spus el.

Reluând ideea modelului catalan avansată de Tokes, Toro a afirmat că nu crede că în Transilvania se poate iniţia o manifestare de asemenea amploare, dar s-ar mulţumi dacă la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc.

Profesorul universitar de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca Bakk Miklos, care este şi membru al Comisiei de Autonomie a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, a anunţat în finalul şedinţei forumului că preşedintele Traian Băsescu va veni sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

„Sâmbătă, Traian Băsescu va fi prezent în tabăra Tusvanyos”, a declarat Bakk Miklos.

Tot sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care va vorbi, alături de vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, şi de secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt, despre „Europa centrală – centrul Europei?”.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească „Tusványos” a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară „Tusvanyos” se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia „Pro Minoritate” din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din Româ

sursa  media fax.ro

tokes-pe-langa-suveranitatea-romaniei-vrem-sa-avem-dreptul-sa-ne-gestionam-singuri-problemele-6699584

Reclame
Published in: Fără categorie on 24/07/2010 at 7:03 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/07/24/tokes-pe-langa-suveranitatea-romaniei-vrem-sa-avem-dreptul-sa-ne-gestionam-singuri-problemele/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: