Ingrediente din mezeluri care otravesc si otrava din bauturile carbogazoase

www.doctormenci.ro
Un studiu facut de Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi , specialist în alimentaţie

Aproape că nu e zi in care să nu mancăm carnăciori, salam sau şunculiţă. Sunt extrem de gustoase şi numai bune de pus la pachet pentru şcoală sau serviciu. Sunt mezelurile şi preparatele din carne romaneşti, despre care specialiştii in alimentaţie spun că sunt extrem de nocive şi ne învaţă cum să ne ferim de ele!

Ce poate fi mai bun, dimineaţa la un ceai, decât un sendviş cu sălămior sau şunculiţă?! Poate o pastramă de porc sau nişte crenvurşti fierţi. Suntem înnebuniţi după astfel de alimente, care nu trebuie preparate, doar le scoatem din frigider şi le savurăm.

Dar ştim cât de sănătoase sunt ele?Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi , specialist în alimentaţie, ne oferă răspunsul: “În general, toate mezelurile conţin aditivi periculoşi, de la coloranţi şi conservanţi la alte substanţe care înlocuiesc carnea. Dacă învăţăm să citim etichetele acestor produse, ceea ce nu este greu, o să vedem că salamurile, şunca, cârnaţii conţin carne în procentaje destul de mici. De exemplu, parizerul conţine de fapt 90% slănină şi şorici. Crenvurştii conţin foarte multe tocături de oase, tendoane sau pieliţe. Practic, românii nu prea au alternative, pentru că în România se găsesc puţine mezeluri de calitate”, ne-a declarat specialistul. Totodată, Mencinicopschi trage un semnal de alarmă legat de bolile cu care ne putem pricopsi din cauza consumului în exces a acestor alimente.

A crescut numărul afecţiunilor grave

“Dacă, în urmă cu 20 de ani, un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum acelaşi doctor poate avea 2-3 astfel de operaţii pe zi. Din cauza substanţelor nocive pe care le mâncăm, a crescut extrem de mult numărul acestor afecţiuni grave. Cel mai indicat este să reducem cât putem de mult consumul acestor produse sau să facem eforturi şi să preparăm în casă cârnaţi sau alte produse, după reţete sută la sută tradiţionale”, mai spune specialistul care a identificat pentru cititorii ziarului Libertatea substanţele periculoase de pe etichetele mezelurilor.
Pate de gâscă, cu xantan

Xantanul şi guarul, E-415 şi, respectiv, E-412, sunt substanţe de gelifiere care reţin foarte multă apă şi, astfel, produsul cântăreşte mai mult. Sunt periculoase pentru că scad absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K şi a mineralelor precum calciu şi magneziu, potasiu şi fier.

Crenvurşti din gelatină

Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, Colagenul este o gelatină din zgârci care nu are proprietăţi nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută (inflamaţia agresivă a articulaţiilor).

Şuncă de Praga, cu dextroză

Dextroza este o substanţă cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorbţie extrem de rapidă. Este interzisă în dieta bolnavilor de diabet, dar este bine să evităm consumul produselor care conţin această substanţă pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet.

Şunculiţa ţărănească, interzisă gravidelor

Majoritatea mezelurilor conţin glutamat de sodiu, chiar şi şunculiţa denumită “ţărănească”. Substanţa dă un gust mai bun produsului, dar creează dependenţă. Este interzisă copiilor şi femeilor gravide. Riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm şi modificări de ritm cardiac.

Tobă cu «tone» de sare

Unul dintre produsele aşa-zise tradiţionale, toba, este plină, printre altele, de sodiu (Na). Asta înseamnă că, aşa cum ne explică doctorul Mencinicopschi, produsele sunt pline, de fapt, de sare. Din cauza ei ne putem alege cu foarte multe boli cerebrale, cardiace, hepatice grave, dar şi cu un cancer la stomac sau la colon!

Parizerul, interzis copiilor

Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micuţi. Colorantul pe care îl conţine, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insectă este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare roşie produselor.

Cârnaţi cu nitriţi

Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisantă. Unul dintre cele mai periculoase efecte este dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanşa şi afecţiuni ale glandei tiroide. Totodată, este interzis femeilor gravide, copiilor şi bolnavilor în general.

Pastramă cu caragenan

Caragenanul, sau E-407, conţine factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon. Caragenanul este folosit frecvent în toate mezelurile, fiind un agent de întărire şi îngroşare a alimentelor.

Coloranţi periculoşi în salam

La fel ca la parizer, la salamuri cel mai periculos aditiv este colorantul carmin sau roşu coşenilă. Este extrem de periculos din cauza extracţiei pe bază de aluminiu. Pe de altă parte, aceste produse mai sunt şi pline de sare, din cauza cărora ne putem îmbolnăvi de inimă, ficat, rinichi, sau chiar de cancer.

Atenţie! Magazinele sunt pline de «falsuri tradiţionale»

Din nefericire, şi multe din produsele tradiţionale româneşti nu mai sunt sigure. “În prezent, magazinele sunt pline de aşa-zise produse tradiţionale, care practic sunt falsuri grosolane, păcălind şi încălcând drepturile consumatorilor. Putem găsi cozonac, produse din carne tradiţionale, care, la simpla citire a etichetei, ne dezvăluie minciuna, deoarece conţin o serie întreagă de aditivi alimentari, E-uri, grăsimi artificiale, iar tehnologiile de producţie şi reţetele nu au nimic în comun cu cele specifice adevăratelor alimente tradiţionale”, se precizează pe http://www.doctormenci.ro.

Profesorul doctor Mencinicopschi ne spune ce substanţe otrăvitoare ‘savurăm’ aproape zilnic.

Toate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!

Ne fac viaţa mai dulce, mai efervescentă şi mai colorată. Cel mai mult ne place să le consumăm în combinaţie cu mâncăruri gustoase din categoria fast-food. Indiferent de perioada anului, din frigiderele noastre nu lipsesc băuturile carbogazoase, cu toate soiurile de arome şi care au diferite culori. Ce refuzăm noi însă să acceptăm este faptul că aceste produse ne otrăvesc de-a binelea!

Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini şi, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.

«Şi mai periculoase sunt cele light»

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. “Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, cum este tartrazina (E 102 – care «îngălbeneşte » alimentele, dându-ne impresia că sunt aşa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. – 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obişnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată”, explică Mencinicopschi.

La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecute, şi preparatele din carne cu aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată, cum este dextroza, care se află în multe mezeluri. Aceasta determină apariţia obezităţii şi a multor boli: cerebrale, cardiace, hepatice, diabet. “Şi mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr sau băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni”, ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi.

Care sunt cei mai nenorociţi coloranţi – Tartrazina poate provoca agitaţie permanentă

Tartrazina este colorantul galben care imită, la sucuri, “aportul” de portocale. În realitate, culoarea naturală oferită de citrice pe care o găsim la cele mai multe băuturi răcoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazină, sau E 102. Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de acest colorant este ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pildă la lecţii, şi este în permanenţă agitat, atât fizic, cât şi psihic. Totodată, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.

Galben de chinolină, interzis micuţilor

E 104, sau galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoşi coloranţi. Bineînţeles, imită culoarea portocalelor sau a lămâilor. Potrivit specialistului în alimentaţie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care conţin această substanţă ar trebui interzise urgent copiilor. Substanţa este cancerigenă, poate provoca obezitate şi boli neurovegetative.

Galbenul portocaliu poate provoca alergii

E 110 e un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor. Se găseşte în foarte multe sucuri, dar şi în guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului. Încercaţi să excludeţi din alimentaţia voastră, dar mai ales a copiilor, produsele care conţin galben sau portocaliu.

Aspartamul (E 951), extrem de nociv – Una dintre cele mai nocive substanţe pe care o găsim în sucuri. Este un îndulcitor chimic extrem de dăunător organismului, folosit la aşa-zisele băuturi care nu conţin zahăr sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit în combinaţie cu alţi aditivi, care, la rândul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroză, eplilepsie, maladiile Parkinson şi Alzheimer.

Zaharina E 954, periculoasă – Adesea, multe dintre femeile care ţin cură de slăbire, pentru a evita zahărul, consumă zaharină – E 954. Şi în băuturile răcoritoare găsim acest aditiv. Studiile au arătat că prezenţa acestei substanţe în stomac, pe o perioadă lungă de timp, duce la apariţia cancerului.

Acidul ciclamic care ne face obezi – Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt îndulcitor şi potenţator de gust care se găseşte în băuturile răcoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv şi poate crea obezitate, având un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de băuturile cu zahăr ca să nu ne îngrăşăm, dar ne îmbolnăvim de la îndulcitori. La rândul ei, obezitatea aduce alte boli – de ficat, cardio-vasculare şi chiar cerebrale.

Cancerul şi sucraloza (E 955) – Unul dintre cei mai periculoşi aditivi, care îndulceşte de 600 de ori mai mult decât zahărul şi de două ori mai mult decât zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arată că aceasta afectează timusul (un organ mic, aflat în cavitatea toracică, care luptă contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza îi poate afecta activitatea şi riscăm să ajungem la boli grave, precum cancerul.

De ce trebuie să evite femeile însărcinate aceste băuturi

“Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele! Substanţele nocive ale acestora pot intra şi în lichidul amniotic (n.r. – lichidul în care se dezvoltă fătul) şi pot afecta copilul, care se poate naşte cu o predispoziţie la obezitate”, explică profesorul Mencinicopschi.

Fructele, mai bune decât «fresh»-ul

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune dacă le mâncăm şi nu le stoarcem cu un robot de bucătărie. Aşadar, o parte din proprietăţile fructelor se pierd atunci când le transformăm în “fresh”. Totuşi, asta nu înseamnă că sucurile naturale pe care le facem în casă nu sunt bune, ba din contră, e bine să înlocuim cu ele sucurile carbogazoase.

Sursa: http://www.libertatea.ro

Sursa: Libertatea

Reclame
Published in: on 12/03/2011 at 10:30 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://adevaruridinculise.wordpress.com/2011/03/12/ingrediente-din-mezeluri-care-otravesc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: